Завршена мала матура

Решавањем комбинованог теста из пет предмета: биологије, историје, географије, физике и хемије више од 71 хиљаде осмака завршило је полагање овогодишње мале матуре.

У завршници испита крагујевачки осмаци оценили су 20 питања из комбинованог теста тежим од очекиваних и то из хемије и географије.

Комбиновани тест за мале матуранте је најтемељнија провера знања. Одговара се на питања из пет предмета. После решавања теста матуранти су истакли да је он био тежи него што су очекивали, док су се искуства по предметима разликовала.

Већина је истакла да је он био тежи од српског а лакши од математике. Питања из Физике и историје, за крагујевачке осмаке била су неочекивано лака, за разлику од хемије и географије.

После испита широм друштвених мрежа пожалили су се на питања. Један од задатака је био да препознају научника са фотографије који се срео са краљем Петром другим Карађорђевићем у Њу Јорку 1942.?

Испоставило се да је многима било тешко да препознају Николу Теслу у позним годинама на чувеној слици. Ни Доситеја Обрадовића нису препознали. Намучила их је и Марија Терезија за коју нису знали у ком веку је живела.

Ђаци на основу комбинованог теста могу сакупити највише 14 поена, док тестови из српског и математике носе по 13 бодова.

Успех из школе носи максималних 60 поена. Иначе, прелиминарни резултати биће објављени 22. а коначни 28. јуна. Након тога незадовољни ђаци могу да се жале у школи већ сутрадан од 8 до 16 сати, док се жалбе у окружним комисијама решавају 25.јуна у исто време.

Листа жеља са одабраним школама, смеровима гимназија и образовним профилима предаје се 29. и 30. јуна. За 12. јул, предвиђен је упис ученика у средњу школу.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *