Завршна конференција пројекта “Сигурност жена и девојчица у граду Крагујевцу“

Резултати истраживања показују да се чак 90 процената жена не осећа безбедно, нарочито ноћу.

Зато је унапређење безбедности жена и девојчица у јавном простору циљ пројекта “Сигурност жена и девојчица у граду Крагујевцу“.

Програм спроводи Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији, уз финансијску подршку Британске амбасаде у Београду.

Да би град учинио безбеднијим за жене и девојчице, Крагујевац, као добитник признања Лого равноправности за резултате постигнуте у области унапређења равноправности, је један од пет локалних самоуправа у Србији који учествује у програму “Сигурност жена и девојчица у граду Крагујевцу“, у коме се први пут помиње њихова безбедност у јавном простору.

На основу истраживања које је спровела организација Миксер на узорку од 258 Крагујевчана, на тему безбедности у јавним градским просторима, идентификовано је 25 најчешће наведених небезбедних јавних простора.

Циљ пројекта је елиминисати све облике насиља према женама и девојчицама у јавном простору, укључујући најтеже облике насиља и повреде људских права.

На основу националних истраживања о томе колико су жене у Србији осећају безбедно у јавним просторима добијени су поражавајући резултати, јер је 90 одсто жена рекло да се не осећа безбедно, посебно ноћу.

Мрачни и неосветљени простори у великој мери доприносе томе да се жене у Крагујевцу не осећају безбедно.

Зато је предвиђено постављање осветљења на локацији Креативног парка, док ће град из сопствених средстава обезбедити видео надзор.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *