Због суше биће умањен принос кукуруза

Због недавног таласа тропских температура, који је трајао 15 дана, не може се очекивати рекордан род кукуруза, изјавила је за Телевизију Крагујевац Сузана Нешковић, директорка Пољопривредне саветодавне и стручне службе.

Суша је последње седмице јула и почетком августа ометала развој ове културе не само у Србији, већ и у целој Европи која се са тропским летом бори више од два месеца.

Стручњаци кажу да ни тренутно краткотрајно захлађење не може утицати на опоравак кукуруза.

Најзаступљенија ратарска култура у Шумадији доживела је својеврсни стрес у развоју због температура које су стигле до 40 подеока.

Неопходан не само зарад тржишта, већ и сточне хране, због суше забринуо је шумадијске пољопривреднике који су се помирили са чињеницом да ове године не могу да очекују издашне приносе.

Промена климе условиће пре или касније да и српски пољопривредници попут грчких припреме системе за наводњавање да би имали очекивани принос.

У целој Србији, односно само у окрузима где је вештачки добио неопхдону воду, кукуруз није угрожен.

Остале површине под ведрим небом и ужареним сунцем сачекале су тропских 15 дана који нису били наклоњени ни шумадијском пољопривреднику, ни његовом кукурузу.

Кукуруз је на подручју Шумадије засађен на површини од 50 хиљада хектара, што је сасвим задовољавајуће за потребе газдинстава.

Принос је довољан и за продају, а и припада стратешком извозном производу.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *