Стручњаци сматрају да се здравом и разноврсном исхраном може ојачати имунитет за време пандемије.
Иако су се неки витамини и минерали показали као добри у борби са коронавирусом, нутриционисти саветују узимање воћа и поврћа где их има довољно.
Они поручују да суплемете треба узимати само уколико је потребно.
За вирусе не постоји лек, зато се организам може заштитити само јаким имунитетом.
Он се стиче уношењем довољне количине хранљивих материја, а то се постиже само разноврсном и избалансираном исхраном, кажу стручњаци.
Они кажу да у овом периоду има довољно воћа и поврћа које може да допринесе јачем иминитету.
Добро је познато да поједини витамини повољно утичу на имунитет.
У борби са вирусом корона као веома значајан показао се витамин Д, који организам сам ствара када је изложен сунчевој светлости.
Од минерала лекари саветују уношење довољних количина селена и цинка. Стручњаци кажу да суплементе треба узимати само уколико је потребно.
Нутриционисти не саветују цеђење и блендирање воћа како се на тај начин не би изгубиле хранљиве материје.
Притом не треба претеривати пошто воће садржи доста шећера.
Они кажу да у овом периоду треба избегавати дијете, јер могу довести до пада имунитета.
Извештава новинар РТК Саша Стаменић