Здравствене установе у надлежности Републике

Основни разлози због којих ће од 2020. године у надлежности Републике, односно Министарства здравља, бити све здравствене установе су смањење губитака исказаних због лошег рада појединих локалних самоуправа и побољшање организације рада здравственог система у целој земљи.

Крагујевачки Дом здравља у овај процес ући ће без застоја, јер је пословање стабилно, нема дуговања, a опрема је значајно обновљена захваљујући граду.
Пацијенти могу да очекују боље лечење, али и ефикаснији систем заказивања прегледа.

У крагујевачком примарном систему здравствене заштите очекује се решавање проблема недостатка простора у амбуланти на Аеродрому, као и план како ће функционисати рад лекара у селима и малим насељима.

У крагујевачком  Дому здравља годишње се обави од 600 хиљада до милион прегледа. Реч је о превентивним, контролним и специјалистичким прегледима у некој од 11 градских и 17 сеоских амбуланти, поред којих раде још и: служба за здравствену заштиту одраслих, предшколске деце, школске деце, студентска служба, поливалентна медицина, служба за заштиту жена, радника, кућног лечења, лабораторија и служба за радиолошку дијагностику.

Након преузимања, Република, односно ресорно министарство, урадиће нову мрежу здравствених установа, што значи да радна група до јуна 2020. године на основу показатеља из досадашњег рада, утврђује да ли ће поједине амбуланте, службе и клиничке центре спајати или раздвајати. То значи да ће искључиво Министарство прописати где ће постојати амбуланте и који начин лечења је најјефикаснији за грађане.

За крагујевачки Дом здравља, односно његове пацијенте, то може, евентуално, и да предствља решење проблема великих гужви у поједним амбулантама.
Законом је прописано да локалне самоуправе, пре него што држава преузме Домове здравља, намире сва њихова дуговања. Град Крагујевац неће имати ту врсту издатака, односно нема дугова које треба да намирује за примарни систем здравствене заштите.

Држава ће наредне године издвојити две милијарде евра за здравство у Србији. Опремање болница, објеката и уређење здравствених установа од којих су многе саграђене пре пет и више деценија, требало би да буде међу приоритетима.

Из крагујевачког Дома здравља, за четири године отишло је 70 запослених, а примљено је само двоје нових медицинских радника. Број превентивних прегледа је повећан, као и потреба за лекарима и здравственим особљем.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *