Зелена и одржива енергија у јавним објектима у граду

Захваљујући сарадњи са УНДП-ом, вртић Зека у Ердоглији требало би ускоро да добије соларну електрану.

Од Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Град Крагујевац добио је 500.000 динара за израду енергетских пасоша и елабората за затворени базен и спортску халу Језеро.

Министарство рударства и енергетике одобрило је Крагујевцу суму од 20 милиона динара, а реч је о трећем пројекту за који је Град добио новац из буџетског Фонда за енергетску ефикасност.

Ради се о енергетској санацији основне школе Радоје Домановић.

Пројекат обухвата замену столарије, постављање изолације, замену постојећих флуо светиљки лед сијалицама и уградњу термостатских вентила и циркулационе пумпе са промењивим бројем обртаја на систему даљинског грејања.

Захваљујући сарадњи са УНДП-ом, вртић Зека у Ердоглији требало би да добије соларну електрану.

Ова електрана производиће електричну енергију за потребе вртића.

Очекује се да ће од јесени Крагујевац имати прву зелену и одрживу енергију на једном јавном објекту.

Од Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Крагујевац је добио 500.000 динара за израду енергетских пасоша и елабората за затворени базен и спортску халу Језеро.

Иначе, Крагујевац је први град у Србији који има портал отворених података, а који се односи на потрошњу енергије у јавним објектима.

Имајући у виду да се годишње за грејање, воду и електричну енергију из градског буџета издваја око 4 милиона евра за 200 зграда, неопходно је знати колико се смањује или повећава потрошња енергената по годинама.

У сарадњи са УНДП-ом као наставак овог пројекта радиће се још један, који ће подразумевати објављивање података о томе колико се топлотне енергије испоручује којој подстаници даљинског грејања у стамбеним зградама.

На тај начин ће грађани имати прилику да упореде колико њихова зграда троши енергије, у односу на друге зграде истог типа.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *