„Живот и дело Катарине Богдановић“ у Историјском архиву Шумадије

Изложба посвећена Катарини Богдановић, једној од најобразованијих жена прве половине двадесетог века, отворена је у Историјском архиву Шумадије.

Ауторке изложбе „Живот и дело Катарине Богдановић“ су Славица Јагличић и Јелена Микићевић.

Српска књижевница Катарина Богдановић била је прва жена која је дипломирала филозофију на Универзитету у Београду и остала упамћена као једна од најобразованијих жена прве пловине двадесетог века.

Током свог живота и рада бавила се књижевном критиком, педагошким радом, била је уредница часописа, друштвена активисткиња, борац за права жена и бавила се научним радом.

Поред Исидоре Секулић, Зорке Вуловић и Ксеније Атанасијевић, Катарина Богдановић била је међу првим женама које су држале јавна предавања са катедре Народног универзитета.

У Историјском архиву Шумадије отворена је изложба посвећена српској књижевници под називом „Живот и дело Катарине Бигдановић“ ауторки Славице Јагличић и Јелене Микићевић.

У свом најпродуктивнијем стваралачком периоду пред почетак Другог светског рата објављивала је рецензије књига преведене и домаће литературе.

Писала је текстове о савременицима, књижевницима, као и чланке на актуелне теме.

Добитник је Ордена Светог Саве и дипломе почасног грађанина Крагујевца.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *