Значајна средства за дечја игралишта у Крагујевцу

Из градске касе издвојена су значајна средства за реконструкцију старих и изградњу нових игралишта за децу.

Најмлађим Крагујевчанима који време проводе у игри и забави на игралиштима у градским и приградским насељима, локална самоуправа је обезбедила безбедан боравак у складу са Правилником о безбедним дечјим игралиштима који је урађен по стандардима Европске уније.

За обнову дечјих игралишта локална самоуправа је у прошлој години издвојила 3,8 милиона динара, а путем јавних набавки у 2020. години, град Крагујевац обезбедио је 12,5 милиона динара за уређење игралишта за децу.

У лошем стању била су игралишта у десетак крагујевачких насеља, попут Аеродрома, Сушице, Пиваре, Багремара, Центра, Станова, Старе радничке колоније, Палилулама и месним заједницама 21. октобар и Филип Кљајић.

Игралишта зарасла у траву и коров са дотрајалим справама за игру сада изгледају потпуно другачије.

Справе за игру обојене су ведрим бојама, замењена су седишта на клацкалицама и љуљашкама, као и пластика на тобоганима.

За реконструкцију игралишта, обнову реквизита и постављање нових справа, побринуло се Предузеће за професионалну рехабилитацију „Шумадија Крагујевац“.

Према правилнику о безбедности дечјих игралишта, који је усклађен са европским стандардима, све локалне самоуправе у Србији требало би да уреде дечја игралишта тако да буду безбедна.

То значи да је потребно одредити растојање између справа, а подлога на којој су оне постављене мора да буде од гуме или тартана.

Подлога може да буде и травната или посута песком, а игралишта која се налазе поред саобраћајница или река обавезно морају да буду ограђена.

Дечја игралишта у крагујевачким градским и приградским насељима потпуно су прилагођена најмлађима. Њихово уређење, кажу у локалној самоуправи, биће настављено и у наредном периоду.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *