Брнабић: Држава ће у року од годину дана уложити 30 милиона

Изградња дата центра је огромена искорак који Србију сврстава у стабилне и кредибилне земље за инвеститоре, јер су подаци у 21. веку највреднији капитал, изјавила је Ана Брнабић, председница Владе Србије, приликом полагања камена темељца за изградњу Државног дата центра у Крагујевцу.

Премијерка је подсетила да Србија уопште није имала електронску управу, а да су, за само две године, све матичне књиге грађана преведене у дигиталну форму.

Уследила је стратешка одлука државе да се подаци чувају у нашој земљи, по највишим техничким стандардима, а Крагујевац је, наглашава Брнабић, одабран за седиште Дата центра због географског положаја и степена безбедности града.

Град је за четири дана издао грађевиснке дозволе и дао локацију, где ће држава у року од годину дана уложити 30 милиона евра за изградњу дата центра, наводи председница Владе.

Она је истакла да ће грађани добити ефикасну и модерну управу у којој, већ и сада, могу са било које тачке света да плате порез или упишу дете у вртић, захваљујући екетронској управи.

Ускоро опширније на РТК.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *