ЕБРД подршка малим и средњим предузећима

Малим и средњим предузећима у Шумадији недавно је представљен програм под називом „Trade Ready“ који за циљ има унапређење њиховог спољно-трговинског пословања.

Обухвата две компоненте: приступ знању и могућност финансирања трговине.

Ову иницијативу Европске банке за обнову и развој подржала је Регионална привредна комора Крагујевац.

Програм за подршку малим и средњим предузећима односи се на побољшање њиховог спољно-трговинског пословања, било да се ради о извозу, увозу или међународној трговини.

Базира се на приступу знању-најбољим консултантским праксама које ће им омогућити да буду припремљени за ове послове и финансирању трговине, преко донатора, углавном из Европске уније и Луксембурга.

У оквиру програма малим и средњим предузећима су на располагању бесплатне обуке, кредити код пословних банака, као и консултантске подршке у вредности до пет и по хиљада евра.

Привредницима у Шумадији, представњен је и посебна веб портал.

Србија је прва земља у региону у којој је представњен програм „Trade Ready“.

У склопу свог рада, Регионална привредна комора у Крагујевцу, посебне активности и форуме организује за извозно оријентисана предузећа.

Посредством овог пројекта за подршку трговини, малим и средњим предузећима нуде се савети из различитих области како би постала конкурентнија на тржишту, обуке о инструментима за финансирање трговине и прилике за умрежавање.

Са више знања и информација, мала и средња предузећа имају већи избор могућности финансирања које су им на располагању за трговинске послове.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *