Фијат и званично остаје у Крагујевцу, „модел 601“ само спекулација

Менаџмент Фијата и представници Самосталног синдиката фабрике у Крагујевцу разговарали су данас у Београду о останку ове италијанске компаније у Србији.

О детаљима овог састанка за Хронику у 19 часова говорио је Зоран Марковић, председник Самосталног синдиката Фијата.

Господине Марковићу. шта је договорено на данашњем састанку?

Можемо са задовољством да кажемо да је коначно време да прекинемо спекулације око одласка Фијата, око отпуштања радника. Данас су званично представници компаније, на челу са директорком Силвијом Вернети, објавили да компанија Фијат наставља да ради у Крагујевцу и наставиће у континуитету у наредном периоду.

Да ли су познати услови под којима Фијат остаје у Србији, заправо како ће се то одразити на раднике?

Оно што је најважније да кажемо нашим радницима и грађанима града Крагујевца да нема отпуштања, нема технолошких вишкова.

До краја године радићемо на оперативном плану, на основу потражње на месечном нивоу.

У наредном периоду представници компаније и државе, која је власник 33% то да подсетимо а Фијат је власник 67%, радиће на уговору који су сви помињали.

Оно што је важно да кажемо је да ми као синдикат смо потисали колективни уговор који важи три године, тачније до децембра 2020. године и самим тим надамо се и верујемо да је то добра заштита за раднике, самим тим је и добра вест да компанија наставља да ради у Крагујевцу. 

Неки медији су објавили да ће бити и новог модела 601, да ли је то тачно, да ли ће заправо бити новог модела или не?

Много је ту било спекулација и различитих „попречних“ изјава, оно што ми можемо да кажемо да, на основу плана који је сам бивши извршни директор господин Маркионе у јуну изнео (објавио), у Крагујевцу се ради 500л, у наредном периоду видеће се како иде развој и остало.

Најважније је да компанија остаје овде, пошто се надамо и верујемо да ћемо радити још дуги временски период, очекујемо и нове продукте, нове моделе.

У овом тренутку је сувише рано причати о тим новим моделима о којима се спекулише путем медија, јер поједине медијске куће су желеле једноставно да повећају свој тираж или своју гледаност, тако да су износили неке податке који нису тачни.

Фијат званично остаје у Крагујевцу и радиће се у наредном периоду, без отпуштања, без социјалних програма, значи ко је ту радиће, надамо се да ће још већи број колега и колегиница бити запослен у компанији у наредном периоду.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *