Фондација „Тијане Јурић“ о жртвама друштвених мрежа

Према статистичким подацима, деца школског и средњошколског узраста све чешће постају жртве отмичара, педофила или насилних људи девијантног понашања.

Највише су угрожени корисници друштвених мрежа, тврде у Фондацији „Тијана Јурић“, која је за ученике Медицинске школе „Сестре Нинковић“, организовала предавање.

Како би се предупредили несрећни случајеви, потребна је помоћ школе, средине,поготово родитеља, који својој деци треба да буду највећи ослонац, оценили су предавачи.

Под слоганом „Безбедност деце је одговорност свих нас“, Фондација Тијане Јурић представила је младима, који се образују у Медицинској школи, најчешће замке које вребају на друштвеним мрежама, али и средини.

Највећи ризик представља коришћење душтвених мрежа, тврди Игор Јурић, отац страдале девојчице Тијане Јурић, која је отета и убијена.

Он напомиње, да опасност вреба свакодневно и упозорава да коришћење друштвених мрежа може да буде веома опасно.

Статистички подаци говоре, да је често објављивање ласцивних фотографија, поготово девојчица, добар мамац за људе девијантног понашања.

Оне најчешће постају жртве.

Родитељи би морали да пооштре надзор над својом децом, која велики део времена проводе на интернету.

Занимљиво и оригинално предавање Фондације „Тијане Јурић“, употпуњено примерима из свакодневног живота деце и младих, послужило је као добра едукација средњошколцима, који су са великом пажњом пратили предавање.

Просветари сматрају да су сталне едукације у школама, на ову тему, веома корисне и да би их требало често организовати.

Ризичне групе деце и младих су они који имају проблеме у школи, не слажу се са родитељима, осећају се усамљено и проводе много времена на друштвеним мрежама.

Свака комуникација са непознатим особама и поруке непримереног садржаја, сигурно ће довести до лошег исхода.

Одговорност треба да преузму најпре родитељи али и цела друштвена заједница.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *