Изложба фотографија „Воденице Шумадије“

У кући Проте Милоја Барјактаревића отворена је изложба фотографија „Воденице Шумадије“, коју је организовао крагујевачки Завод за заштиту споменика културе.

Ауторка изложбе Јелена Муњић приказала је фотографије воденица у селима Шумадије које представљају богато етнолошко наслеђе.

Ова изложба реализована је уз подршку Министарства културе.

У селима Шумадије некада је било на десетине воденица које су изграђене крајем 18. и током 19. века.

Иако већина воденица више није у функцији, механизми су очувани, па је млевење жита могуће одмах наставити.

Ипак, звук воденичног точка се све мање чује, јер у шумадијским селима има све мање становника.

Старих помељара више нема, а савремен начин живота који подразумева куповину хлеба и у руралним крајевима, узрок је престанка рада воденица које су отхраниле бројне генерације.

Старо градитељство коме припадају и воденице представља богато етнолошко наслеђе Шумадије, а у селима у околини Крагујевца сачуване су аутентичне водинице које још увек одолевају зубу времена.

Млађим генерацијама које су заинтересоване за некадашњи живот људи, изложба у кући Милоја Барјактаревића о воденицама у околним селима, може на веран начин да приближи старо градитељство од пре два века.

Изложбу „Воденице Шумадије“ у кући Проте Милоја Барјактаревића у улици Светозара Марковића посетиоци могу да погледају до 16. маја.

Завод за заштиту споменика културе Крагујевац наставиће са реализацијом пројекта о Старом градитељству које је подржало Министарство културе и приказати и воденице које се налазе на подручју Поморавља.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *