Изложба посвећена доктору Игнацу Семелвајсу

Изложба којом се обележава 200 година од рођења мађарског научника и лекара Игнаца Семелвајса, приређена је у холу Медицинске школе „Сестре Нинковић“, у оквиру недеље мађарске културе у Србији.

Организатори ове поставке су Амбасада Мађарске у Београду и мађарски Институт за културу. Изложбу је отворио директор Дома здравља, Василије Антић.

У свету познат као „спаситељ мајки“ или као отац антисепсе, Игнац Семелвајс угледни доктор и научник 19. века спасао је милионе живота.

Године 1847. увео је строго правило прања руку, што је значило да се руке дезинфикују у хлорисаном раствору пре сваког прегледа пацијента.

Применом ове мере, само у тој години стопа смртности породиља нагло је пала са 18 на 0,19 процената.

Директор Медицинске школе „Сестре Нинковић“, Владимир Јакшић је са ученицима дочекао госте и том приликом им пожелео срдачну добродошлицу.

Ученици школе, као будући здравствени радници, веома су упућени у рад доктора Семелвајса и сами су свесни колико је, и у данашње време, хигијена руку неопходна као један од видова превенције свих болести.

До 28. фебруара, изложба је отворена сваког радног дана од 9 до 19 часова, у холу Медицинске школе „Сестре Нинковић“.

Извештава новинарка РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *