“Калуђерице” Марка Челебоновића

У галерији “Рима” у Крагујевцу отворена је изложба Марка Челебоновића.

Слике и пастели, настали у Паризу, између 1966. и 1967. године, склопљени у циклус “Калуђерице”, трећа су у низу изложби Челебоновићевих радова изложених овог месеца у Београду и Крагујевцу.

Ретроспективну изложбу радова Марка Челебоновића у Галерији Српске академије наука и уметности отворио је министар културе и информисања почетком овог месеца.

Дан касније, рани радови овог уметника представљени су и у галерији Рима у Београду, а од овог уторка Крагујевчани ће моћи да погледају “Калуђерице”, насликане у париском атељеју, према речима аутора изложбе, “по сећању”, јер опатице оближњег самостана нису позирале, па су портрети настали као израз “умениковог унутрашњег доживљаја“:

Изложени радови резултат су стрпљиве претраге депоа многих музеја, међу којима је и крагујевачки, као и услужнусти власника приватних колекција.

Поставка у крагујевацкој Галерији РИМА обухвата радове из Челебоновићеве породичне заоставштине, тако да је посебна захвалност за реализацију изложбе синоћ упућена Катрин Делобарди, која је поздравила посетиоце на отварању.

Извештава новинарка РТК Снежана Ћериман.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *