Књига солидарности за Прву крагујевачку гимназију

Првa крагујевачкa гимназијa у овој години добила je од донатора широм Србије две и по хиљаде књига.

Историјски Архив Пиротa, Народна библиотека Србије и гимназија из Котора поклониле су највише.

Сада следи поклон грађана и Радио Београда.

Најстарија програмска акција Радио Београда „Књига солидарности“ организује једнодневну размену књига са грађанима у среду, 7. новембра 2018. у холу Радио Београда у Хиландарској 2 и у редакцији дописништва у Крагујевцу у улици др Зорана Ђинђића 9.

Циљ ове акције је помоћ у опремању библиотеке Прве крагујевачке гимназије која је настрадала у пожару почетком ове године.

Деценијама слушаоци и гледаоци радија и телевизије донатори су акције „Књига солидарности“ која за циљ има опремање школа и школских бибилотека широм наше земље.

Од оснивања 6. октобра 1972. године „Књига солидарности“ је јединствена активност националне медијске куће која има хуманитарну, културну и просветитељску мисију и стиже свуда тамо где се говори, чита и пише на српском језику.

Током протекле школске године тим који реализује „Књигу солидарности“ опремио је 7 библиотека у школама у Србији, уручено је преко 15.000 књига, а у појединачним акцијама помогли су обнову библиотеке у манастиру Зочиште на Косову и Метохији и оснивању библиотеке у селу Вишњићево код Шида, месту у ком је умро и сахрањен Филип Вишњић.

Акције су спроведене у сарадњи са Удружењем књижевника Србије, Библиотеком Матице Српске Библиотеком града Београда.

Највећи допринос акцији дали су грађани својим поклонима, гледаоци и слушаоци најстарије медијске куће.

У програмима „Књига солидарности“ за четири деценије учествовала су најугледнија имена из свих области културног, просветног и уметничког стваралаштва.

Свеукупно, до сада је сакупљено скоро три милиона књига, али и много школског прибора, техничких помагала и спортских реквизита, које су даривали бројни грађани, али и издавачи, институције, библиотеке, школе и организације.

Књига солидарности“ је награђена Златним и Сребрним дукатом Вукове задужбине, плакетом „Подвиг године“ Вечерњих новости и многим другим признањима, чију круну представља Вукова награда Културно-просветне заједнице Србије.

У Радио телевизији Србије издавачка делатност обавља се дуже од пола века.

Издаваштво РТС само је у 2017. години публиковало 15 наслова, као и 4 коло специјалне едиције „1914-1918“.

Тврђаве на Дунаву, књига о Маргити Стефановић или мало познатим ратницима црне руке, односно четницима Првог светског рата, само су део издавачке продукције, годинама увећаване.

Српски на српском, Србија на бис, или Београд вечити град Александра Диклића најславнији су последњих година наслови које је објавио РТС.

Галерија РТС и редакција за историографију обједињују организациону целину под називом Баштина и Културна продукција РТС, а нешто од ових наслова биће поклоњено Крагујевчанима који уступе књигу за Прву крагујевачку гимназију.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *