Ко је Малвина Хофман

У Конаку Кнеза Михаила у Народном музеју отворена је изложба под називом „Ко је Малвина Хофман“ аутора Владимира Чеха оснивача Института за историју оглашавања.

Изложба посвећена најпознатијој америчкој вајарки двадесетог века открива како је настао познати плакат из Великог рата „Србији је потребна ваша помоћ“.

Изложба прати причу из времена Великог рата, о америчкој вајарки, носиоцу француске Легије части, која је у оквиру секције за пропаганду у слици урадила плакат под називом „Србији је потребна твоја помоћ“.

Малвина Хофман познати плакат урадила је према фотографији српског војника снимљеног у самртном часу.

Аутор изложбе Владимир Чех открио је како и где је плакат пронађен, ко је Србин који је у Њујорку сакупљао добровљце за Солунски фронт и многе друге детаље који до сада нису били познати широј јавности.

Други део изложбе објашњава како пријатељство појединаца утиче на пријатељство држава док се у трећем делу могу видети цртежи које је Малвина урадила путујући кроз Србију 1919. године.

Изложбу посвећену стогодишњици Великог рата подржала је амбасада Сједињених америчких држава.

Крагујевац је један од седам градова у коме је постављена изложба о Малвини Хофман као део пројекта “Србија, рат и плакат: 1914 – 1918“.

Изложбу је реализовао Институт за историју оглашавања, уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *