Ко су дигитални радници?

Развој савремених техологија смањио је потребу за радом у канцеларијама и омогућио обављање послова са било ког места на планети.

Услед немогућности да пронађу стално запослење, велики број младих пронашао је решење у пословима које обављају преко интернета, а највише је оних који држе часове енглеског језика Кинезима.

Професорка енглеског језика Јована Симовић скоро седам месеци ради за једну кинеску фирму, као онлајн предавач енглеског језика деци узраста од четири до шеснаест година.

Ова 29-огодишња Крагујевчанка сама креира радно време. Највише јој, како каже, одговара да ради викендом, када држи часове од два сата после поноћи до поднева.

Имајући у виду чињеницу да млади тешко проналазе стално запослење, сваки посао је добродошао, посебно уколико волите оно што радите.

Једини услов при избору места за рад је добра интернет мрежа. У онлајн школама енглеског језика, рад се плаћа по сату, а цене се крећу од долар и по до 12 долара.

Држе се групни часови на којима ђаци комуницирају и слушају предавања преко видео-бима, а Јована се укључује преко посебне интернет платформе.

Онлајн предавачи сами креирају своје радно време и бирају за кога и где раде. Овакав концепт запослења последњих година заживео је и у Србији, јер интернет тржиште нема граница.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *