Концентрација полена амброзије и до 20 пута већа

Концентрација полена амброзије ових дана била је већа од дозвољене. У крагујевачком Институту за јавно здравље кажу да ће грађани који имају проблем са овим алергеном који доводи до кијавице, кашља и отежаног дисања морати да се са тим проблемом боре до краја септембра.

Агенција за заштиту животне средине забележила је да су концентрације полена у ваздуху у претходном периоду у Србији биле и по 20 пута веће од граничних вредности.

Према њиховим подацима, најјаче концентрације биће присутне у ваздуху до 20. септембра. Да је ситуација иста и у Крагујевцу, потврђују резултати градског Института за јавно здравље.

У овом тренутку једини спас би биле кише, које би спрале полен амброзије. Зато лекари препоручују да грађани који имају пробелма са овим алергеном избегавају одлазак у природу када је време сунчано и ветровито. За шетњу треба изаберати дан после кише, јер су тада концентрације полена у ваздуху најниже.

Из године у годину расте број особа алергичних на овај коров, посебно у августу и септембру када је највећа концентрација полена у ваздуху.

Иначе, полен амброзије је један од најзначајнијих алергена у ваздуху јер има специфичан хемијски састав. У себи има 52 алергена састојка, па је особама које су алергичне на овај коров неопходна лекарска терапија.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *