Крагујевчани за порез дугују 600 милиона динара

Минулих дана повећан је број грађана који желе да измире дуговања по основу пореза на имовину.

Према подацима Пореске управе Крагујевац дуг за порез за физичка лица износи око 600 милиона динара.

Иако је наплата пореза ове године повећана у односу на претходну, од 72 хиљаде пореских обвезника само 50 одсто редовно измирује своје обавезе.

Градска пореска управа позива грађане да измире своја дуговања по основу пореза на имовину како би избегли плаћање камате и покретање поступка принудне наплате.

Наплата пореза на имовину физичких лица у 2018. већа је за око 25 одсто у односу на претходну годину.

Разлози су што су пореским обвезницима достављене опомене за неизмирене обавезе, решења о одлагању плаћања дугова на рате, као и решења о принудној наплати пореза на имовину.

У Пореској управи Крагујевац омогућили су и олакшице како би грађани измирили своја дуговања.

Уколико порески обвезници нису измирили обавезе обрачунава се камата која увећава њихов дуг.

Из Пореске управе апелују да грађани благовремено измире текуће обавезе како би избегли повећање због обрачунате камате, као и да не би дошло до покретања поступка принудне наплате чиме би се порески дуг повећао за 5 одсто.

По новом закону од 1. јануара свако грађевинско земљиште на којем није изграђен објекат, а има засаде биљака, биће заведено као пољопривредно земљиште што доноси нижи обрачун пореза.

У том случају, потребно је да порески обвезници до краја јануара поднесу захтев како би порез по том основу био обрачунат.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *