Лицима са евиденције НСЗ пружена могућност преквалификације

Лицима са евиденције Националне службе за запошљавање пружена је могућност преквалификације и стицања нових, додатних знања, како би била конкурентна на тржишту рада.

Током прошле године, на територији Шумадијског управног округа реализовано је 13 обука за око 170 лица из категорије теже запошљивих. Овим програмом обухваћене су и незапослене особе са инвалидитетом.

У организацији Националне службе за запошљавање, током прошле године, у Крагујевцу, Аранђеловцу и Лапову, организован је низ обука за незапослене.

Лица са евиденције оспособљена су за обављање послова рачуновође, кројача и шивача, а реализоване су и обуке за енглески и немачки језик и рад на рачунару.

Преквалификација је осмишљена у складу за интересовањима незапослених, али и са потребама тржишта рада.

У циљу подстицања запошљавања, Национална служба субвенционише послодавце који у радни однос примају особу из категорије теже запошљивих.

Износ једнократне новчане накнаде за послодавце креће се од 150.000 до 180.000 динара, колико се исплаћује онима који се определе за ангажовање особе са инвалидитетом.

За реализацију мера активне политике запошљавања у овој години планирано је око 3,6 милијарди динара и 550 милиона за радно ангажовање особа са инвалидитетом.

Према речима надлежних, програм за 2018. сличан је прошлогодишњем, а расписивање јавних позива и конкурса очекује се ускоро.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *