Недеља здравља уста и зуба

Циљ обележавања 29. Недеље здравља уста и зуба је да се скрене пажња јавности на значај здравља уста и зуба, као важне компоненте општег здравља.

Институт за јавно здравље Крагујевац, у сарадњи са Заводом за стоматологију, организоваће низ активности у Крагујевцу и Шумадијском управном округу које ће допринети да се грађани информишу о методама за спречавање оралних болести.

У „Недељи здравља уста и зуба“, сви заинтересовани Крагујевчани могу, без заказивања, да провере своје здравствено стање у Заводу за стоматологију.

Орално здравље деце и одраслих је важно током читавог живота.

Старије од 65 година не треба заобићи у спровођењу ове кампање.

Подаци, који се односе на здравље уста и зуба у овој старосној групи, нису нимало охрабрујући.

Већ годинама је беззубост код старије популације у Србји већа од 50 одсто.

Такво стање уста и зуба је последица занемаривања овог сегмента здравља, како појединца тако и друштва у целини.

Институт за јавно здраље Крагујевац, у сарадњи са Заводом за стоматологију и уз подршку локалне самоуправе, организује низ активности за децу предшколског и основношколског узраста, на територији Крагујевца и Шумадијског управног округа.

Статистика показује да највећи проценат оних који редовно перу зубе (око 70 одсто) су млади, узраста од 15. до 24. године.

Главни фактори ризика за настанак оралних болести, кажу стоматолози, су пушење, физичка неактивност и храна, која садржи велику количину масти, соли и шећера, који доприносе развоју низа хроничних обољења, највише болести уста и зуба.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *