Ниске температуре изазвале већу штету код кајсије

Највећу штету од Сибирског таласа хладног ваздуха који је прошао Европом протеклог месеца имаће узгајивачи кајсије.

Снег и неуобичајено ниске температуре које су забележене почетком марта, забринули су воћаре, који страхују да су изазване велике штете у њиховим воћњацима.

Ипак како кажу стручњаци из Пољопривредне станице Крагујевац на већем делу воћних култура у Шумадији није дошло до оштећења рода.

Екстремно ниске температуре које су захватиле нашу земљу почетком марта, и које су биле испод просека за тај временски период не би биле проблем, да нисмо пре тога имали један дужи временски период топлог времена, који је покренуо вегетацију воћа.

На већем делу воћних култура није дошло до оштећења, међутим на кајсијама поготово раним сортама које су у том тренутку биле у фази бубрења пупољака, дошло је до већег оштећења, а самим тим и до губитка плода.

Да ниске температуре не погодују воћу и изазивају оштећење на цветовима и заметнутим плодовима наши воћари у великој мери знају. Зато ризичне сорте нису још увек орезане.

Биљке је неопходно заштити и воћари треба да, чим то буде могуће, примене третман ђубривима на бази аминокиселина како би помогли биљкама да створе бољи имунитет, лакше превазиђу штетне последице и брже се опораве.

Мало је технолошких могућности за заштиту воћњака од мраза, а резултати свих метода заштите су неизвесни.

Орошавање или задимљавање у воћњацима или коришћење производа биљних антифриза су најефикаснији, међутим мало воћара може то да примени.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *