НСЗ расписала позив за доделу субвенција за самозапошљавање

У циљу реализације програма и мера политике запошљавања, Национална служба за запошљавање упутила је, између осталог, јавни позив незапосленима за доделу субвенција за самозапошљавање.

Према речима Јелене Зорнић из крагујевачке филијале Национале службе за запошљвање, појединачни износ одобрених средстава је већи у односу на прошлу годину, а незапослени могу да се пријаве до 22. априла.

Програм самозапошљавања је намењен незапосленима који су на евиденцији Националне службе за запошљавање и који желе да започну сопствени посао.

Незапослени који остварује право на субвенције за самозапошљавање у обавези је да обавља регистровану делатност и по том основу измирује обавезе на име доприноса за обавезно социјално осигурање најмање годину дана.

Право на субвенције могу остварити незапослени који су завршили обуку из предузетништва, пријављени су на евиденцију незапослених и нису користили субвенцију за самозапошљавање која је финансирана новцем Националне службе за запошљавање.

Износ средстава је нешто већи у односу на прошлу годину, тако да сада остала незапослена лица конкуришу за 200 хиљада, лица која имају статус технолошког вишка 220 а незапослене особе са инвалидитетом могу да рачунају на 240 хиљада динара.

До 29. марта отоврен је и јавни позив за јавне радове на којима се ангажују незапослена лица.

Новац намењен за спровођење јавних радова користи се за исплату накнаде за обављени посао по основу уговора о привременим и повременим пословима у висини до 22 хиљаде динара по раднику месечно и одговарајуће порезе и доприносе за обавезно социјално осигурање, накнаду трошкова спровођења јавних радова и накнаду трошкова организовања обуке, од хиљаду динара једнократно по раднику.

На јавним радовима радно се ангажује најмање петоро незапослених, а максимална дужина трајања ангажовања је четири месеца.

У Националној служби за запошљавање напомињу да се јавни радови могу спроводити у области социјалне заштите и хуманитарног рада, одржавања и обнављања јавне инфраструктуре, заштите животне средине.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *