Обилне падавине зауставиле жетву

Дуготрајне обилне падавине у многим крајевима Србије зауставиле су жетву. Непожњевена пшеница у међувремену је проклијала, угрожен је квалитет зрна и више није за људску употребу.

Стручњаци наводе да је пшеница посејана на време, хлебно зрно је било формирано, али су временски услови са честим и обилним падавинама условили много мањи принос у односу на предходне године.

Почетком сезоне, када је време било наклоњено, вредни пољопривредници жњели су пшеницу.

У Шумадији је ова ратарска култура посејана на површини од 30 хиљада хектара. Стручњаци процењенују да ће род бити око 4 тоне по хектару.

Основни услов за добру жетву је сунчано време како би слама и класје били суви и могли да се складиште.

Парцеле на којима је пшеница нешто раније посејана па самим тим и била зрела и спремна за жетву су пожњевене почетком јуна када су дани били топли.

У другој половини јуна агрометеоролошки услови су били неповољни, па се са жетвом застало.

Овогодишњи род пшенице, због киша сигурно ће подбацити наводе стручњаци. Пшеница није за људску употребу јер је проклијала па ће је пољопривредници користити само као сточну храну.

У развијеним земљама које имају богат аграрни буџет, инвестирају се средства за куповину препарата који се користе при самој сетви и могу заштитно да делују на квалитет хлебног зрна у случају влаге.

У Србији није било потребе за коришћењем тих препарата јер су агрометеоролошки услови годинама били стабилни.

Овогодишње временске неприлике почетком јула донеле су преокрет у приносу рода пшенице.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *