Октобарске свечаности у Музеју 21. oктобар

Музеј 21. октобар ове године у овиру Октобарских свечаности прославља два значајна јубилеја.

Традиционално 45-то одржавање музичке манифестације Октох као и 20-ти изложбени салон антиратне карикатуре, за који је пристигло 1117 радова са свих континената.

Организатор централних манифестација Октобарских свечаности је Спомен парк “Крагујевачки октобар”, а покровитељ град Крагујевац.

Страдање крагујевачких цивила 21. октобра 1941. у Шумарицама одјекнуло је широм света, Европе, и у историји до тада, представља, један од највећих ратних злочина над недужним становништвом.

По окончању рата, град који се иначе деценијама опорављао од бола, почео је у Шумарицама да организује манифестацију Велики Школски час.

Јединствене поруке.

И сећања на крагујевачке жртве којима су се поклањали државници из целог света.

Поред Великог школског часа, манифестација која сваког 21. октобра последњих 45 година негује културу сећања на шумаричке жртве је Октох.

Јубиларни 20ти салон антиратне карикатуре ове године обара све рекорде по броју пристиглих радова из целог света.

Он је део манифестације Бдење у оквиру које ће бити одржана промоција поеме „Поуке из шуме“ Александра Шурбатовића, која се драмски изводи у централном делу обележавања 21. октобра у Шумарицама.

Најмлађи се кроз литерарни и ликовни конкурс антиратне тематике „Доста су свету једне Шумарице“ наводе на размишљања о неким вечним животним вредностима.

Поред већ традиционалних манифестација, овогодишњи програм доноси низ концерата, изложби, трибина и промоције књига.

Свечаности ће 1. октобра отворити изложба „Слике и цртежи Душка Јовића“.

Организатор централних манифестација Октобарских свечаности је Спомен парк “Крагујевачки октобар”, а покровитељ град Крагујевац.

Извештава новинарка РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *