Опомене због неплаћеног пореза

Пореска стопа на имовину физичких лица повећана је за 50 посто, односно 30 процената на објекте и 0,15 одсто за земљиште.

У Градској пореској управи је гужва, јер је на адресе пореских обвезника послато више од 8.200 опомена због неплаћеног пореза на имовину. Ова управа добила је 200 жалби грађана које ће у складу са законским прописима бити размотране.

Истраживали смо због чега се грађани жале Градској пореској управи.

Власник куће за становање од 100 метара квадратних, изграђене пре 17 година у првој зони, који је у 2017. години платио порез у износу од 4.190 динара, ове године мораће да издвоји 7.212 динара, због увећања од 72 одсто.

За стан од 42 квадрата у другој зони, старости 35 година, за порез је у 2017. плаћено 2.580 динара, док ће власник ове године морати да издвоји 3.582 динара, због увећања пореза од 39 одсто.

Грађани који нису редовно плаћали порез на имовину добили су опомене за дуговање веће од 30 хиљада динара. До сада је поднето 600 захтева за одлагање плаћања дугованог пореза од 28. марта текуће године.

Особе са инвалидитетом имају бројне примедбе на износ пореза на имовину.

Закон о порезима не прописује ослобађање обавезе плаћања пореза особа са инвалидитетом.

Ипак, особама са инвалидитетом омогућена је олакшица приликом плаћања пореза на имовину у износу од 50 посто.

Да би користили ову повољност треба да доставе потребну документацију као и да личном картом потврде место пребивалишта.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *