Оружари не одустају од својих захтева

Радници фабрике Застава оружје одржали су протест испред Управне зграде предузећа.

Једночасовна обустава рада одржана је због неиспуњених захтева радника, који се односе на неисплаћивање траженог бонуса од 25 хиљада динара, али и захтева да се радници изузму из обавезе умањења зарада, а фабрика из најављеног поступка приватизације.

Оружари захтевају и одговорност представника Министарства одбране и руководства фабрике због лошег пословања, што је јуче одбачено на састанку у Министарству одбране, а данас поново одбацило руководство крагујевачке фабрике оружја.

Директор Миљојко Брзаковић, тврди да је штрајк исполитизован и да је вођен личним интересима појединаца.

Иако је штрајкачки одбор Синдиката фабрике Застава оружје заказао почетак протеста збором испред зграде Синдиката, и његов наставак испред Управне зграде фабрике, радницима је најпре био онемогућен излазак из фабричког круга, што је резултирало насилним пробијањем ограде круга фабрике оружара.

Разлози због којих је фабричко обезбеђење покушало да заустави раднике односе се на процедуре пријаве уласка и изласка из фабрике, што су радници одбили. Једночасовни протест ипак је одржан.

Јучерашњи састанак представника синдиката са министром одбране Александром Вулином није донео помаке у разрешењу спорних питања. Оружарима је поручено да не могу да очекују тражени износ бонуса.

Овом приликом, Синдикални лидери поновили су захтев којим се тражи одговорност појединаца из Министарства одбране и руководства фабрике због низа пропуштених пословних прилика, непродатих залиха робе, као и лоших резултата пословања чиме је угрожена егзистенција радника, и судбина фабрике.

Примедбе синдиката да фабрика лоше послује одбачене су и у министарству одбране, али и руководству фабрике.

Синдикат тврди да су магацини пуни непродате робе, док директор Брзаковић негира наводе о количини.

Оружари не одустају од својих захтева и како се чуло на данашњем протесту, током вечери уследиће нови састанци штрајкачког одбора који ће одлучити о даљим облицима и активностима синдикалног деловања у испуњењу својих захтева.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *