Осми март – избледеле прославе

Широм света обележава се Међународни дан жена, 8. март установљен у знак сећања на демонстрације америчких радница у Чикагу 1909. које су тражиле краће радно време, боље плате и право гласа.

Век касније положај жена на глобалном нивоу и даље није једноставан.

У земљама Европске Уније, жене у просеку зарађују 16 одсто мање од мушкараца, док у Србији 60 одсто жена са села нема право на пензију, а само 17 одсто су власнице имања.

У Крагујевцу показатељи говоре да 56 одсто незапослених чине жене, 34 одсто жена поседује имовину, а насиље је прошле године пријавило 645 жена.

Анкетирани мушкарци за 8. март везују некадашње прославе, док Крагујевчанке примећују да већ годинама изостаје некадашња осмомартовска атмосфера.

Током двадесетог века жене су избориле за бројна права, али њихов положај и даље није задовољавајући у многим друштвима.

Својевремено је у СФРЈ жена остварила висок степен еманципације, образовања и социјалне једнакости.

Осмомартовске прославе и данас се памте међу старијим генерацијама, а познати публицисти и писци пре тридесет година описивали су 8. март као омиљен празник мушкараца, јер је то био и повод издашне прославе у предузећима.

Из године у годину јењавају поклони, букети цвећа и колективне прославе.

У Крагујевцу на евиденцији службе за запошљавање крајем фебруара регистровано је 19948 незапослених, од чега је 11 487 жена.

Најтеже се запошљавају оне без квалификација и образовања, док су образоване спремне за грчевиту борбу за посао.

У Србији 60 одсто жена на селу нема право на пензију, а само 17 одсто су власнице имања што је ограничење за покретање посла и узимање кредита, највећим делом се воде као незапослене, иако раде и доприносе својој породици.

Разлика у проценту власништва некретнина у односу на мушкарце и у селу и граду и даље је присутна.

Центар за социјални рад прошле године евидентирао је 18 хиљада корисника, од чега 54 одсто чине жене.

У истом проценту су заступљене за коришћење свих права и услуга.

Последње деценије у Крагујевцу али и целој Србији све скромније се обележава 8. март.

Од овог некада незаобилазног годишњег друштвеног празника одрекле су се и фирме и грађани.

Остала су само деца посвећена празнику мајки и медији, који додуше само овог дана указују какав је ненашминкан положај жена у српском друштву данас.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *