Обележен Светски дан књиге

Широм света 23. априла обележава се Светски дан књиге и ауторских права који је установљен на Генералној конференцији Унеска у Паризу 1995. године.

Низом активности у свим градовима у Србији обележен је овај дан. Народна библиотека у Крагујевцу организовала је бесплатну чланарину за све љубитеље писане речи као и предавање под називом „Културно наслеђе Србија и Унеско“ предавање је одржао историчар Дејан Ристић и архитекта конзерватор Раде Мрљеш.

Датум смрти Вилијема Шекспира и Мигела де Сервантеса Унеско је прогласио 23. април празником писане речи као подстицај читању.

Широм света ставља се велики акценат на Светски дан књиге са циљем да се повећа број читалаца нарочито младих.

Народна библиотека „Вук Караџић“ у Крагујевцу само на позајмном одељењу за одрасле броји око 80 хиљада публикација, а током прошле године грађани који су чланови ове библиотеке броји око 12 хиљада.

Посетиоци библиотеке са радошћу узимају свако ново штиво. Стручне или историјске књиге, поезију и прозу Милоша Црњанског, Данила Киша или Исидоре Секулић, велики је избор.

Иако је све већи број електронских читача, ипак постоји и емотивни чинилац према штампаној књизи. Љубав према књизи, осећај у руци и мирис страница, даје посебну драж сваком читачу.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *