Почиње изградња реплике куће Ђуре Јакшића

У Карађорђевој улици на месту на коме се налазила кућа у којој је током службовања у Крагујевцу живео и радио српски романтичар Ђура Јакишић биће саграђена реплика шумадијске куће из 19 века, у којој ће се одржавати програми из културе, а део користити као Виснки хаб.

Током целе године, у сарадњи са ФИЛУМ-ом биће организована предавања о животу и стваралаштву Ђуре Јакшића.

Добитници награде Ђура Јакшић за најбољи Зборник поезије у текућој и претходним годимнама читаће поезију уз музичку пратњу.

Расписиваће се ликовни и литерални конкурски на тему дела Ђуре Јакшића и организовати концерти младих уметника.

Изградњу заједнички финансирају Швајцарска агенција за развој, локална самоуправа. Пројекат вредности 20 милиона динара реализује Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља.

Кућа Ђуре Јакшића била руинирана и торошна, склона паду без могућности реконструкције, угрожавала је безбедност, а последњих неколико месеци била и ограђена заштитном оградом.

О плану да кућа у којој је живео Ђура Јакшић буде замењена новим здањем, Телевизија Крагујевац извештавала је још од децембра прошле године.

Међутим, бројни суграђани, али и медији током викенда на друштвеним мрежама покренули су полемике после рушења куће које је, да би се почело са иградњом новог објекта било неминовно.

Већина грађана мишљења је кућу требало што пре срушити јер је наликовала руглу у центру града, а претила је опасност од урушавања. Има и оних који су супротног става.

У заводу за заштиту споменика културе истичу да кућа у којој је становао Ђура Јакшић током службовања у Крагујевцу није била под њиховом заштитом.

Према речима директора завода Марка Грковића кућа није могла да се заштити јер није било довољно, историјских, уметничких и грађевинских параметара да држава одобри заштиту као културног добра.

У локалној самоуправи најављују изградњу објекта у Крађорђевој улици на месту на коме је била Ђурина кућа.

Пре неколико месеци потписан је протокол о сарадњи са Швајцарском агенцијом за развој и сарадњу којим је потврђено да ова земља уложи 30 одсто новца за изградњу реплике куће, односно будући Вински хаб.

Преостали новац инвестира локална самоуправа, а пројекат реализује Регионалана агенција за економски развој Шумадије и Поморавља у име града Крагујевца.

Новоизграђена кућа на којој ће бити постављено спомен обележје у знак сећања на великог српског песника и сликара биће репрезентативни објекат широке намене.

У локалној самоуправи најављују да ће реплика некадашње куће у којој је током службовања живео и радио Ђура Јакшић у Карађорђевој улици бити завршена до краја године.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *