Полагање матуре за основце 17. 18. и 19. јуна

Завршни испит за ученике основних школа у Крагујевцу, заказан је за 17. 18. и 19. јун.

Пре мале матуре, за ученике који имају жељу да упишу неку од стручних или уметничких школа, заказан је пријемни испит 31. маја 01. и 02. јуна.

Ђаци који имају здравствених проблема, треба да поднесу документацију окружној здравственој комисији до 31.маја, са описом проблема, како би се утврдило за које школе не могу да конкуришу.

Разлика у полагању мале матуре, у поређењу са претходним годинама, је што сада постоји само једна верзија тестова за све ученике.

Некада се правило и до десет комбинација, које су потом биле извлачене у директном програму на телевизији.

Данас је то поједностављено, па је на ђацима само да на полагање понесу оверену ђачку књижицу, хемијску или графитну оловку, воду или неки освежавајући напитак, а пре свега добро знање.

Полагање српског језика заказано је за 17. јун, математика за 18. а комбиновани тест за 19. јун од 9 часова.

Већ је обављена проба матурског испита, што у великој мери олакшава полагање правог, јер су основци већ упознати са свим правилима полагања тестова, али и питањима и задацима.

Ове године биће мање питања која захтевају одговоре заокруживањем.

Циљ је да ученици, на основу текста доносе логичке закључке, али и да покажу сналажљивост у решавању проблема.

Задаци припадају основном, средњем и напредном нивоу.

Иако је у старту било замишљено да у школама у којима се полаже, дежурају наставници из других школа, у неким крагујевачким школским установама, ипак ће бити другачије.

Ученици, који уче по индивидуалном образовном плану и којима је потребна додатна подршка, у зависности од њихових тешкоћа, имаће посебне услове полагања мале матуре, прилагођене њиховим потребама.

Они не полажу испит које шаље министарство, већ прилагођене тестове.

Извештава новинарка РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *