Породица и држава затајили

Широм Србије одјекнула је вест о кривичном делу убиства које се синоћ догодило око 20 часова у мирном делу Крагујевца, односно насељу Вашариште.

С обзиром на то да је у близини спортски комплекс, парк и школа грађани су били узнемирени како због сопствене али и безбедности деце.

Психолози и социолози оцењују да су у низу трагичних догађаја чији су главни актери млади затајила породица и друштво у целини.

Ипак, у обликовању младог човека морају активно да учествују и породица и држава заједно, односно у формирању младе популације и њиховог друштвено прихватљивог понашања треба да раде синхронизовано.

Породица и држава неодвојиви су чиниоци у формирању младе популације.

Колико је важно образовање, толико је важан и степен одговорности за васпитање генерација које стасавају, а у последње време трагични догађаји широм Србије говоре да нешто у том ланцу не функционише правилно.

Уз то, грађани, губе осећај сигурности и јавља се бојазан како за сопствену, тако и за безбедност деце која могу да се као случајни пролазници нађу у опасности.

Ситуације попут синоћне су непредвидиве и не могу се контролисати, оцењују психолози и социолози и поручују да је неопходан заједнички рад целог друштва да би се ублажиле или искорениле овакве трагедије.

Социолози кажу да у формирању здрвог и безбедног друштва треба да учествује заједница у целини. Породица има кључну улогу. Ништа мању држава.

Социолози закључују, да чак и у ситуацијама када ни родитељ ни држава нису учинили ниједан погрешан корак на путу увођења младих у одговорно животно доба, трагедије нису искључене, јер појединац може да се приклони вршњачкој групи која игнорише ауторитете и друштвена правила.

Отворен приступ, разговори са децом од најранијег узраста и указивање на праве вредности једини су начин да се утиче на ублажавање учесталих негативних друштвених појава, односно тешких кривичних дела.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *