Повећан број гинеколошких инфекција током лета

Ризик од појаве инфекција током лета, нарочито гинеколошких је повећан у односу на остала годишња доба.

Велики број бактериолошких инфекција изазива упалне процесе, који ако се не лече на време могу оставити трајне последице по здравље жена.

Пацијенткињама се саветује да једном годишње ураде комлетне миколошке контроле брисева, нарочито после повратка са купалишта.

У летњим месецима веома су честе инфекције гениталних органа код жена.

Главни разлози за то су купање у базену, дуги боравак у води, мокар купаћи костим као и прекомерно сунчање, неспавање, нехигијена и неправилна исхрана.

Спектар гениталних инфекција доводи до упале репродуктивних органа, па је зато потребно на време отићи код гинеколога и водити рачуна да до тих инфекција не дође.

Водећи узрочник инфекција је гљивица Кандида, која живи и размножава се са падом имунитета, после коришћења антибиотика или оралних контрацептива.

Тада се њихов број нагло повећава и доводи до многобројних сметњи.

Међутим, постоје и друге тихе и споре инфекције, које не прате никакви смиптоми, болови, нити повишена температура што би пацијенткиње одвело до прегледа.

Лечење инфекција је потребно почети на време, са различитим медикаментима.

Уколико се не предузме благовремено и одговарајуће лечење, могу да пређу на друге гениталне органе, као и да створе ожиљне промене, апцесе и доведу до непроходности јајника а тиме расту ризици од неплодности и настанка ванматеричне трудноће.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *