Повећано интересовање за добровољно служење војног рока

Могућност добровољног служења војног рока и пријава за овај статус отворена је током целе године при Министарству одбране, односно Војсци Републике Србије.

За доборовољно служење војног рока са оружјем, могу се пријавити младићи и девојке од 19 до 30 година.

У регионалном центру Министарства одбране у Крагујевцу, сви потенцијални кандидати могу да добију неопходне информације о пријави и процедури уписа.

Законом о војној, радној и материјалној обавези прописано је да служење војног рока траје шест месеци.

Међутим, наредбом председника републике, трајање добровољног служења војног рока може се скратити.

Пракса је да се трајање сваке године скрати и траје три месеца, осим за поједине специјалности којима војни рок траје четири месеца.

Заинтерсована лица за добровољно служење војног рока треба да се определе у ком роду, служби, врсти и специјалности желе да служе војни рок.

То зависи од више чинилаца, међу којима су школска спрема, знања и вештине које поседују, оцена психофизичке способности, као и планиран број војника који ће се обучавати за родове, службе, врсте и специјалности у одређеном упутном року.

Пре одласка у један од три центра за обуку Војске Србије Сомбор, Ваљево и Лесковац, потписује се уговор са Министарством одбране.

Он садржи датум почетка и завршетка служења војног рока, услове живота и рада, новчана примања, услове прекида служења војног рока и накнаду трошкова у случају неоправданог прекида служења војног рока.

За помоћ у остваривању својих права и обавеза и све додатне информације заинтересовани могу да се обрате референту за војну обавезу Центра Министарства одбране у општини становања, односно крагујевачком регионалном центру Министарства одбране.

Служењем војног рока отварају се врата за каријеру у Министарству одбране, Војсци Србије, стварају услови за запослење у МУП-у и код других послодаваца.

Српска војска у народу и даље је вољена.

О томе сведоче и чињенице да сваке године интересовање за добровољно служење рока све веће, не само међу младићима, већ и девојкама, које чине све већи проценат јединица, нарочито елитних, у којима их је последњих година скоро 40 одсто.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *