Пожари на отвореном највећа опасност

У Скупштини града одржана је прва седница градског штаба за ванредне ситуације, на којој је, између осталог, разматран предлог Оперативног плана одбране од поплава, али и Извештаји о припремама за спровођење заштите од клизишта, ерозија, одрона на подручју Града, као и противградне заштите.

На седници је саопштено, да ће, због повећаног броја позара на отвореном, бити спроведена кампања, како би се едуковали грађани о опасностима када се ватра отме контроли.

Крагујевац је спреман за одбрану од евнетуалних поплава, а акумулације Грошница и Гружа имају довољне капацитете за прихват воде.

Статистика за 2018. годину и прва четири месеца текуће године, указује да је повећан број пожара на територији Града.

Ватрогасно спасилачка бригада интервенисала је 698 пута, што значи да је било две интервенције дневно, на којима је ангажовано по три ватрогасца.

Ватрогасци су, између осталог, локализовали 514 позара, 3 експлозије и 70 техничких интервенција.

На грађевинским објектима било 294 позара. Разне акцидентне ситуације однеле су 15 живота, повређено је 34 особе, а спасено је 41.

Највећа претња, по безбедност људи и имовине, потиче од људског фактора, односно паљења пожара на отвореном, којих је било чак 334.

Због те негативне тенденције, припрема се кампања, како би се сузбио број пожара, који су, подсећамо, прошле јесени фатално утицали и на одвијање саобраћаја.

Од евентуалних поплава, Град ће се бранити детаљним оперативним планом, који је усклађен са правилницима Републичког министарства за водопривреду.

Град ће додатно издвојити 4,7 милиона динара за чишћење Бресничког потока, реке Угљешнице и дела Јасенице, који протиче кроз Драчу.

Клизишта су, за сада, активна у Јабучју.

На територији Града примећени су проблеми са Илићевским потоком.

Противградна сезона почиње 15. априла и траје до 15. октобра.

До сада су урађени стручни семинари са стрелцима, прегледане лансирне станице, контролисана исправност агрегата и радио веза.

На седници Градског штаба за ванредне ситуације саопштено је, да Ватрогасна бригада очекује, до октобра, набавку специјализованог возила, у вредности од милион евра, које је Крагујевац последњи пут поседовао 1981. године.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *