Превентивни прегледи у Дому здравља и Клиничком центру

Од рака јајника годишње у нашој земљи оболи око 750, а умре око 450 жена. Србија је прва земља у Европи по смртности од рака јајника.

Број превентивних прегледа у Србији из године у годину опада, а у наредном периоду ће се радити на унапређењу превенције и лечењу оболелих од рака јајника.

Министарство здравља је донело Правилник о номенклатури здравствених установа на примарном нивоу којим је обезбеђен редован превентивни преглед жена једном годишње који финансира Републички фонд здравственог осигурања, као и превентивни преглед жена у генеративном периоду од 19 до 45 године.

Дом здравља Крагујевац омогућио је свим суграђанкама и онима без здравственог осигурања да без заказивања термина ураде ултразвук мале карлице у циљу превенције карцинома јајника.

У Клиничком центру радили су се превентивни уролошки прегледи са ултразвуком и лабораторијском дијагностиком, у амбулантама Клинике за урологију, нефрологију и дијализу.

Обављени су и гинеколошки прегледи са ултразвуком и лабораторијском дијагностиком у амбулантама Клинике за гинекологију и акушерство Клиничког центра, као и превентивни интернистички прегледи са ЕКГ-ом, мерењем притиска и лабораторијском дијагностиком.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *