Првомајски уранак у Шумарицама

Неизоставни симбол празника рада у Србији је првомајски уранак, који окупља велики број грађана на излетиштима широм земље.

У организацији Социјалистичке партије Србије у Шумарицама јутрос је одржан уранак, односно традиционално дружење уз качамак и врућу ракију.

Упркос хладнијем времену традицију првомајског празника испоштовао је завидан број посетилаца свих генерација.

У крагујевачким Шумарицама ни ове године није изостало традиционално дружење посетилаца који су уз врућу ракију, качамак и кафу обележили још један Међународни празник рада.

Најбројнији су некадашњи радници, данас пензионери који су овом приликом оживели успомене на некадашње услове рада, стандард, дружење прославу првог маја.

Међутим, није занемарљив ни број младих генерација, али незапослених грађана.

Све их је ујединила симпатија према некада веома популарном државном празнику рада.

Овогодишњи уранак организовала је Социјалистичка партија Србије и њено чланство које се залаже за веће поштовање права запослених од републичког до локалног нивоа.

Високи функционер СПС-а Славица Ђукић Дејановић је нагласила да борба за права радника није престала.

Ђукић Дејановић је изразила забринутост због тога што је данас првомајска прича сведена на сећање како је било некада а не о условима рада.

Од свих празника у некадашњој социјалистичкој Југославији само је Први мај, односно празник рада опстао.

Баш као и данашњи радник у Србији.

Некада уз тродневно празновање, богат културно уметнички програм и трпезу, преко година велике економске кризе до транзиције тако је и уранак неминовно прошао кроз реформе.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *