Равноправни приступ здравој води за пиће

Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља уз подршку Министарства заштите и животне средине организовала је у Крагујевцу радионицу у оквиру пројекта „Израда Акционог плана за унапређење једнаког приступа води и санитацији у региону Шумадије и Поморавља“.

Сврха ове радионице је да се кроз рад са експертима идентификују неопходне мере за унапређење стања у одређеној области за коју је процењено да су неопходне промене.

Радионицу у оквиру пројекта „Израда Акционог плана за унапређење једнаког приступа води и санитацији у региону Шумадије и Поморавља“, свечано је отворио Ненад Поповић, директор Регионалне агенција за економски развој Шумадије и Поморавља.

Ово је друга фаза реализације пројекта који се односи на имплементацију протокола о води и здрављу у Републици Србији.

Пројекат је од великог је значаја за имплементацију циљева Протокола о води и здрављу као и међународних уговора, стратегија и осталих националних докумената у области заштите животне средине којима се преносе међународни прописи у национално законодавство.

Показало се да локлане самоуправе, иако имају акте који могу да им дају основ за унапређење равноправног приступа води и санитацији, нису их унели у своје стратешке документе.

Оне које имају стратешке документе и које су делимично унеле основ за унапређење равноправног приступа води и санитацији нису одредиле циљеве, мере и активности како би достигле тај равноправни приступ води и санитацији.

Акционим планом предложено је дефинисање посебних циљева, дошење нових, измењених стратешких развојних докумената на нивоу локалне самоуправе, којима ће се уредити равноправни приступ здравој води за пиће и канализацији.

Радионици су присуствовали чланови експертског и пројектног тима, представници локалних самоуправа, јавно комуналних предузећа, односно представници институција и организација будућих учесника у реализацији пројектних активности.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *