Регионална радионица о социјалној заштити

Шумадијски управни округ био је домаћин регионалне радионице на тему Социјалне заштите у јединицама локалне самоуправе, са посебним освртом на социјалну заштиту у Шумадијском округу, граду Крагујевцу као и општинама Аранђеловац, Топола, Кнић, Рача, Лапово и Баточина.

Ова регионална радионица организована је у оквиру пројекта „Институционална подршка Сталне конференције градова и општина – трећа фаза“, коју реализује СКГО уз подршку Владе Швајцарске.

Семинар „Социјална заштита у јединицама локалне самоуправе“, организовали су: Стална конференција градова и општина, Републички завод за социјалну заштиту и Шумадијски округ.

Разматрани су могући начини увећања капацитета за развој социјалних услуга на нивоу локалних заједница, као и могућности међуопштинске сарадње.

Идеја радионице је, да на нивоу округа разговарају о степену развијености социјалне заштите и шта је могуће унапредити од социјалних услугам и давања из овог округа.

Стратешко опредељење Републике Србије иде у правцу децентрализација услуга у области социјалне заштите, истакла је Биљана Стошић Илић, начелница Шумадијског управног округа.

На скупу су представљени и нормативни оквири, који уређују обавезе и одговорности јединица локалне самоуправе у обезбеђивању социјалне заштите и актуелне праксе, на нивоу локалних самоуправа, у спровођењу политика и мера социјалне заштите.

Једно од најважнијих питања о коме се расправљало на данашњем семинару је: у којој мери су неки капацитети, којима се располаже на нивоу округа постојећи, а нису препознати, како би се ставили у функцију развијања локалних социјалних услуга потребних грађанима.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *