Са 49. Великог школског часа упућена порука мира из Крагујевца

Традиционално, и овог 21. октобра, крај хумке стрељаним ђацима и професорима у Шумарицама, одржан је молебан, а затим и Велики школски час.

Полагање венаца у 11 часова крај Споменика стрељаним ђацима и професорима означило је и почетак 49. манифестације у Крагујевцу којој су присуствовали: генерални секретар председника Србије Никола Селаковић, некадашњи председник државе Томислав Николић, министарка без портфеља Славица Ђукић Дејановић, градоначелник Крагујевца Радомир Николић, председник Скупштине града Мирослав Петрашиновић, представници војске, дипломатског кора, градова побратима и неколико хиљада грађана Крагујевца.

Централна манифестација обележена је поемом Александра Шурбатовића „Поуке из шуме“.

Молитва за пострадале недужне цивиле окупила је крај Споменика стрељаним ђацима и професорима у Шумарицама, државни врх Србије, цркву, народ, госте пристигле из свих крајева света.

Због злочина који су из одмазде починили припадници Вермахта 21. октобра 1941. године, Крагујевац је са три хиљаде страдалих становника постао један од највећих градова страдалника.

Деценијама потом, опорављао се од бола, носећи и јединствену антиратну поруку. Венце су као и сваке године први положили ученици Прве гимназије, а потом представници владе, војске, града, амбасада Немачке, Француске, Пољске, Словачке, Палестине, градова побратима.

Данас су се између Ердоглијског и Сушичког потока сливали уједињени грађани и званичници. Ученици и професори. Родитељи и деца. Потомци стрељаних. У истој колони са амбасадорима.

Колико је била велика размера крагујевачке трагедије за то време потврђује и податак да су недужне жртве остале симбол антиратних порука пристиглих са брдовитог Балкана.

Овај дан од пре 7 година обележава се као државни празник – Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату, док је раније и Архијерејски сабор прогласио жртве стрељања за свете новомученике крагујевачке.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *