Шест векова манастира Манасије

Међународни витешки фестивал, који се одржава у част обележавања 600 година од изградње манастира Манасија, отворен је синоћ. 

Ова јединствена манифестација, чији је циљ промоција средњовековне културе Србије, окупила је витешка удружења из око 20 држава. Очекује се да ће фестивал, који се завршава сутра, посетити око 100 хиљада људи.

Манастир Манасија код Деспотовца, задужбина деспота Стефана Лазаревића, изграђен је 1418. године.

Један од најзначајнијих споменика и грађевина српске средњовековне културе има 11 кула, одбрамбене зидове, а у оквиру комплекса налази се црква посвећена Светој Тројици где се налази и гроб деспота Стефана. У години у којој се обележава шест векова од завршетка изградње манастира Манасија организован је међународни витешки фестивал.

Витезови из више држава окупили су се код манастира у такозваном средњовековном селу које представља атракцију за посетиоце свих генерација.

Они се могу упознати са културом тог доба и опробати у разним витешким вештинама и занатима. За најмлађе су организоване школе јахања, мачевања и радионице са витезовима. У овом занимљивом споју модерне и средњовековне културе посетиоци могу уживати и у средњовековној храни, пићу и музици.

Домаћини манифестације су „Бели орлови“, витезови из Србије. Осим залагања за очување српске традиционалне културе, ово удружење покушава да савременом свету прикаже најважније елементе из једног периода српске историје.

Витешки фестивал организован је у оквиру културне манифестације „Дани српског духовног преображења“ у Деспотовцу. Уз помоћ Владе Србије, општина Деспотовац труди се да промовише традицију и буде што бољи домаћин бројним посетиоцима из Србије и иностранства.

Главна атракција за посетиоце током витешког фестивала одржава се у вечерњим часовима на простору под зидовима Манасије. Након дефилеа витезова, посетиоци могу видети витешке борбе, средњовековно оклопно борење и такмичење у разним витешким  вештинама. Све то прожето је културно-забавним програмом и средњовековном музиком.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *