Србија данас обележава Сретење – Дан државности

Државна церемонија обележавања Дана државности биће одржана у Меморијалном комплексу у Орашцу, у присуству председника Републике Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић.

У име Владе Србије, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић данас ће положити венац и одати почаст вожду Карађорђу у цркви Светог Ђорђа на његовом гробу на Опленцу, а поред њега, то ће учинити и делегација Министарства одбране и Војске Србије, представници Општине Топола…

Сретењска академија, централна манифестација којом се у Крагујевцу обележава Дан државности Републике Србије,  одржаће се у Старој скупштини са почетком у 10 часова.

Дан државности Републике Србије обележава се на Сретење у знак сећања на 15. фебруар 1804. године, када је у Орашцу под вођством Карађорђа, почео Први српски устанак.

На исти дан, 31 годину касније, у Крагујевцу је донет Сретењски устав, први највиши правни акт у историји Србије, који је означио почетак стварања самосталне и независне државе.

Изведена је и прва позоришна представа у кнежевини Србији, на даскама на којима је утемељен крагујевачки Књажевско-српски театар, најстарије српско позориште.

Дан државности славио се до настанка Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца 1918. године, а затим је био укинут.

У Србији се до 2001. славио 29. новембар – Дан републике, али се од 2002. године, одлуком Народне скупштине, Сретење обележава као Дан државности.

Радио телевизија Крагујевац, директно ће преносити Сретењску академију од 10 часова док ће у вечерњим часовима гледаоци моћи да прате директно укључење из Књажевско српског театра.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *