Српска православна црква као чувар завета

У оквиру јубиларних десетих Госпојинских свечаности, у Саборном храму Успења Пресвете Богородице, органиозовано је предавање под називом “Српска православна црква као чувар завета“.

Предавачи су били др Драгољуб Марјановић, доцент на Одељењу за историју Византије Филозофског факултета у Београду и докторанд, истраживач сарадник Института за савремену историју, Немања Девић.

У овој години Српска православна црква обележава осам векова аутокефалности, а у прекретници српске историје и духовности највећу историјску и духовну заслугу има Свети Сава.

У години када се обележава осам векова аутокефалности Српске православне цркве, важно је напоменути да је црква увек била уз српски народ и да је сачувала и изнедрила државотворну и ослободилачку идеју, наводи др Драгољуб Марјановић.

Несумњиво највећи значај у историји српске духовности и државотворности има утемељивач српске државе Стефан Немања који је градио цркве и манастире, места у којима се окупљао српски народ.

Завет који су нам преци оставили опомиње на уједињење и очување српског идентитета што је од пресудног значаја за Србе.

Када говоримо о српским заветима то је најчвршћи савез са Богом, сматра докторанд и истраживач сарадник Института за савремену историју, Немања Девић који истиче да је српска црква увек делила судбину народа и предано чувала национални идентитет.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *