Стави се у туђе ципеле, не шири насиље

Центар за развој културе дечјих права и Амбасада Шведске, уз подршку Шведског института, реализовала је пројекат „Свако од нас може да учини промену“, у шест основних школа Србији.

У интерактивним програмима, усмереним ка промоцији једнакости људских права, развоју емпатије, храбрости и лидерства, учестововали су ђаци Основне школе „Трећи крагујевачки батаљон“ .

У дворишту Основне школе „Трећи крагујевачки батаљон“ старији основци направили су велику црну коцку, у којој су изложили своје цртеже и илустрације сцена вршњачког насиља.

Показали су и како схватају родну равноправност, различите вероисповести и разлику у боји коже.

Ово је само један од видова едукације деце и младих,са циљем да се спрече све присутнија агресивна понашања основаца.

„Стави се у туђе ципеле, не шири насиље“, „Свако од нас може да учини промену“ су само неке од порука које су крагујевачки основци упутили својим вршњацима актерима вршњачког насиља.

Осим у Крагујевцу, пројекат је реализован у Београду, Бечеју, Житишту и Смедереву.

Овакве едукативне радионице, намењене младима, реализоване су у школама у неколико Шведских градова, у Будимпешти, Мадриду, Њујорку и Паризу.

Ова изложба резултат је размишљања, закључака и порука, које су ученици, након осмомесечног истраживања, желели да поделе са својим вршњацима.

Да вршњачко насиље узима све више маха потврђују бројни примери из свакодневице у Србији.

Ова тема је у жижи интересовања шире друштвене заједнице.

Сталне трибине, едукације и разговори међу вршњацима представљају добар начин да се вршњачко насиље спречи или доведе на најмању могућу меру.

Због тога су овакви интерактивни програми, усмерени ка промоцији једнакости људских права, развоју емпатије, храбрости и лидерства веома значајни за основце.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *