Стипендије за будуће професоре

У основним и средњим школама у Србији, према јунским истраживањима Министарства образовања, неадекватно образовање предавача има 1.052 наставника математике, 533 професора физике и 252 информатичара.

Да би се премостио јаз између понуде и потражње наставног кадра, на иницијативу крагујевачког Природно-математичког факултета, ове године је први пут расписан конкурс за стипендирање студената који се, како је наведено, „школују за обављање недостајућих занимања за школску 2019/20. годину. Рок за предају пријава је 15. новембар.

Иако у конкурсу за стипендирање студената треће и четврте године факултета није наведен новчани износ буџетског издвајања, 250 студената у Србији могли би да ове године очекују дванаестомесечну државну помоћ уколико се определе за један од студијских пограма којим се едукују будући предавачи.

Универзитет у Крагујевцу је утврдио да су то професори математике и информатике, наставници физике, енглеског, немачког и српског језика и књижевности, односно студенти Природно-математичког и Филолошко-уметничког факултета.

За судијске програме из области математике предвиђено је 70 стипендија, студенти физике могу да очекују 50, за енглески језик је предвиђено 40, немачки 20, а српски језик и књижевност 30.

Квота је предвиђена за студенте свих факултета у Србији. На факултету који је иницирао овакав вид стимулације научне мисли нових генерација кажу да је, између осталог, мотив и унапређење наставе.

Сипендије би требало да добију студенти треће и четврте године, са просечном оценом изнад 7,5.

Конкурс за ове стипендије отворен је до 15. новембра. Информације о условима и документацији потребној за учешће, студенти могу да пронађу на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Извештава новинарка РТК Снежана Ћериман.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *