Суфинансирање Завода за хитну медицинску помоћ

Градско веће одобрило је и упутило одборницима Скупштине града Крагујевца предлог о суфинансирању са два милиона динара Завода за хитну медицинску помоћ за бољу кадровску обезбеђеност.

Ова медицинска установа обратила се локалној самоуправи како би Град помогао служби која непрекидно обавља најважније и најбрже прегледе на терену и у амбуланти Завода.

Уколико се и одборници Скупштине града сложе, три лекара Завода за хитну медицинску помоћ до краја ове фискалне године имаће сигуран статус.

Крагујевачки Завод за хитну медицинску помоћ ради од априла 1983. године. У почетку у скромним условима, посебна служба Хитне медицинске помоћи истрајно је помагала грађанима.

Оскудевали су у свему. Опреми. Возилима. Особљу. Постепено су технички и кадровски унапређивали рад ургентне службе.

Од 2007. године формира се Завод и за више од десет година успели су да изборе са свим економским неприликама а истовремено да обогате возни парк, добију нову прикладну зграду и адекватне ординације.

Помагали су сви: држава, град, донатори. Међутим, колико год да је лекара у смени због броја интервенција увек је недовољно.

Сваког месеца обраћају се Министарству здравља за пријем кадрова. Тренутно у Заводу има 39 лекара, а неопходно је најмање још 9. Због тога се Завод обратио оснивачу, локалној самоуправи да помогне у финансирању Завод, јер плате за примарни, секундарни и терцијарни ниво здравствене заштите обезбеђује Република, за крагујевачки Завод за хитну медицинску помоћ неопходно је додатно суфинансирање. Градско веће је сагласно да се издвоје додатна средства.

Као специјализована установа примарног нивоа здравствене заштите лекари крагујевачког Завода за хитну медицинску помоћ труде се да у свакодневни рад унесу искуство претходних генерација и најсавременије принципе збрињавања критично оболелих и трауматизованих пацијената као и оних којима је потребна неодложна помоћ.

На територији од 835 хиљадa квадратних километара са 57 насеља у којима живи 200 хиљада становника у свим временским условима пружају најбржу помоћ а недостатак кадрова настоје да замене добром организацијом.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *