Шумадијска села примамљива за странце

У Шумадијским селима, раније, живело је на хиљаде људи. У потрази за бољим животом, домаће становништво се, деценијама уназад, сели у оближње градове.

Сеоска домаћинства остају празна, и многа од њих оглашена су за продају.

Стари начин живота, који су водили житељи Шумадије, њихова имања и куће, годинама уназад, су у жижи интересовања страних држављана, који радо обилазе Србију са намером да се настане на сеоским имањима.

У потрази за странцима, који су напустили свој родни крај, и нови дом пронашли у селима Шумадије, говоримо у емисији „Шумадијски праг“, која је на програму, у недељу, након подневних вести.

Породица Шененбергер напустила је живот у Швајцарској и настанила се у селу Кнежевац.

Едмунд је, са супругом и три кћерке, купио старо сеоско домаћинство у овом селу.

Посао адвоката ради путем интернета, а уз адвокатско звање постао је и сељак. Како каже, осећа се неспутано, а своје имање у Шумадији назива краљевством.

Иако је врло активан на пољопривредним пословима, гаји стоку и живину и обрађује башту, задржао је и старе навике из свог завичаја.

Свира композиције Бетовена на клавиру, али у новом дому са гумењацима и вуненим чарапама.

Швајцаркиња Нана, има четворо деце и живи у подрудничком селу Каменица.

Гаји коње и планира да се бави сеоским туризмом. Њено домаћинство је категорисано са четири звездице.

Ова млада жена живела је у Швајцарској, Аустрији и Хрватској, али је, као свој дом одабрала Шумадију. Овде јој се све допада, сем небриге Срба о природи.

Антонио Нети и његова супруга Јасмина одлучили су да живе у селу Доње Комарице. У шумадијском абијенту, саградили су кућу која подсећа на италијанске.

Послужили су нас традиционалним колачем Тирамису, гледају „Раи уно“ и, како кажу, уживају у сеоском животу.

Антонио Нети замера што лекар посећује село само једном недељно, путеви су лоши а велики проблем представља одлагање смећа.

Без обзира на то што би у нашим селима требало много тога променити, странци све више настањују Шумадију.

Културу становања, одлагање смећа, поштовање личности, лоше навике и одлуке, странци тешко разумеју. Упркос свему, они желе да буду ту, и на свој начин постану део нас.

Извештава новинарка Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *