Све спремно за Сретењску академију

Ансамбл Књажевско српског театра спреман је за Сретењску академију, која ће бити изведена од 10 часова у Старој скупштини.

Овогодишњи драмски приказ осмишљен је према сценарију Драгана Јаковљевића. Истог, дана, односно од 20 часова на Сретење, Књажевско српски театар обележиће свој дан доделом традиционалних награда.

Играни програм обухвата и омаж Јоакиму Вујићу под насловом „Театар, Театар треба чинити“ који ће претходити уручењу награда.

Два програма, два повода обележавања Сретења, два нивоа. Дан државности Србија обележава у знак доношења првог Устава, који је у Крагујевцу прогласио 1835. године Милош Обреновић и тиме озваничио почетак стварања самосталне и независне државе.

Држава такође, Сретење посвећује 15. фебруару 1804. године када је Карађорђе подигао Први српски устанак и повео борбу за ослобођење од Турака.

Сретењском академијом ансамбл театра, у Старој скупштини још једном оживеће прилике у престоном граду, којим је владао кнез аутократских, али истовремено и прагматичних црта. Његова прека нарав и сукоби са људима који су уносили европску свежину у Србију,вечна је тема.

Програм из Старе скупштине је адаптација и драматизација више текстова, аутора Данка Поповића, Милована Витезовића, Добривоја Илића.

У вечерњим сатима, у Театру који такође слави свој Дан али и подсећање да су овде заигране прве представе јужно од Саве и Дунава прича о Милошевом времену и обновљеној држави се наставља.

Радио телевизија Крагујевац, директно ће преносити Сретењску академију док ће гледаоци Хронике у 19 часова пратити директно укључење из Књажевско српског театра.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *