Сви путни правци проходни

На целој територији Србије, самим тим и подручју Крагујевца и Шумадијског округа на снази је четврти највиши степен приправности, што значи да су 24 сата ангажовани сви капацитети зимске службе. 

Сви путни правци су проходни, саобраћај се одвија успорено, што је у тренутној ситуацији у складу са апелом надлежних из Јавног предузећа Путеви Србије.

У Крагујевцу су током дана на терену била ангажована специјализована возила Јавно комуналног предузећа Чистоћа, све екипе и радници Паркинг сервиса, Зеленила, који су ручно поред ангажоване механизације обезбедили проходним све улице првог приоритета.

У току дана постепено су рашчишћени и путни правци ка тачкама које су биле најнеприступачније. На рачишћавању градских, приградких и магистралних путева ангажовано је укупно 24 возила.

Овако су током преподнева радници свих јавно комуналних предузећа ослобађали градске улице и булеваре од снега, који је током ноћи падао без престанка.

Употребљена је велика количина соли, ризле и течних агрегата за посипање коловоза. Калцијум хлорид којим су заштићене саобраћајнице првог приоритета показао се као делотворан јер је и чишћење било олакшано.

Сви путни правци су током дана били  проходни, али се саобраћај одвијао отежано посебно на превојима Светиња, Висак, Вучковица, затим код села Јарушице,  Дулене и Десимировац.

О одржавању саобраћајница у Крагујевцу брине девет екипа зимске службе, а због ниских температура и обимних падавина укључена су и два специјална возила која главне градске саобраћајнице посипају агрегатима.

У функцију је стављена комплетна механизација, три приватна изнајмљена возила и специјализоване грађевинске машине које су интервенисала на извлачењу заглављених шлепера код Звезде и царине.

Радници који су ангажовани на терену, а којима су се у ручном чишћењу снега придружили и поједни службеници Чистоће, рашчишавали су градске саобраћајнице.

Возачи специјализованих возила ангажовани на чишћењу булевара кажу да су сметови попут старинских снегова, јер су током јутра наилазили на слојевите наносе снега.

Подручје Тополе, Аранђеловца, Раче, Аранђеловца и Лапова је проходно. Путни правци су посути сољу и ризлом. На терену су и 4 возила предузећа за путеве Београд који брину о магистралном правцу ка Букуљи.

Због поледице на путу, саобраћај се одвија отежано на подручју Баточине. Местимично у сеоском подручју има великих наноса снега због ветра и до један метар.

Снабдевање водом грађана се одвија редовно, као и снабдевање електричном енергијом. ВСЈ није имала никаквих интервенција, а није било саобраћајних незгода у току ноћи.

Све основне школе, као и средња школа раде, а исто важи и за предшколске установе. Обезбеђене су довољне количине горива, механизације и др.

Ситуација  се редовно прати на територији општина,, а субјектима и снагама који учествују у заштити и спасавању људи и материјалних добара је наређено подизање приправности на виши ниво у случају потребе.

Предузеће Путеви Србије упозорило је јавност је да због ниских температура, поледице,јаког ветра и слабе видљивости могућ застој саобраћаја на деоницама државних путева првог и другог реда, као и да сви учесници у саобраћају користе зимску опрему,ланце, поштују ограничење брзине, одстојања, и прилагоде брзину кретања условима на путу.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *